Stavba plota sa sebou prináša viacero výhod

25. 02. 2020 | 14:02

Dlhoročná investícia

V súčasnosti si môžete vybrať z rôznych druhov plotov. Pri výbere plota je dobré myslieť na viacero kritérií ako napríklad na jeho funkčnosť, materiál, z ktorého je vytvorený či na jeho cenu. Plot by mal byť bezúdržbový, aby vám z vrecka neťahal ďalšie peniaze a rovnako by vás nemala jeho údržba oberať o veľa času.  Drevený plot je nadčasová klasika.

Ohraničenie majetku

Plot si ľudia zvyknú stavať z viacerých dôvodov. Jedným z nich je aj to, že stavbou plotu vznikajú viditeľné hranice pozemku. Vďaka tomu si viete tiež napríklad lepšie naplánovať, čo a kam v záhrade umiestníte. Drevený plný plot zabraňuje cudzím osobám vstup na váš pozemok, keďže ním dávate jasne najavo, kde začína a kde končí.

Vyššia miera bezpečnosti

Plot zabráni nielen vniknutiu cudzích osôb na váš pozemok, ale rovnako zabráni vašim deťom, alebo domácim zvieratám, aby sa potulovali mimo pozemku. Ak je váš plot dostatočne bezpečný, môžete nechať deti hrať sa na záhrade bez toho, aby ste sa o ne museli báť.

Súkromie

Ďalšou výhodou plota je to, že vám zaistí súkromie nielen v dome, ale aj na vašom pozemku. Miera súkromia však závisí aj od materiálu, z ktorého je plot postavený. Priehľadné ploty z drôtu či vinylu veľa súkromia nezaistia, ale nepriehľadné ploty z hliníka, alebo drevené ploty vás uchránia pred zvedavými pohľadmi okoloidúcich ľudí.

Estetická funkcia

Popri praktických funkciách spĺňa plot aj estetickú funkciu. Dizajn, ozdobné prvky či farba plotu by mali ladiť s vaším domom a okolím. Správne umiestnený a vhodne zvolený drevený plot tiež môže zvýšiť hodnotu vašej nehnuteľnosti.

Autor: Števo Mačák